Munkánk során a legfőbb törekvésünk, hogy mindig kiváló minőségű valódi méz kerüljön a vásárlóink asztalára. Olyan hamisítatlan édes csemege, ami ráadásul egészséges is.
A méhek két eltérő forrásból gyűjtik a mézkészítéshez az alapanyagot. Fő forrásuk a virágok nektárja, a másik forrásuk pedig a mézharmat. A mézharmat egy édes szirup, amelyet a levéltetvek választanak ki, a méhek pedig előszeretettel gyűjtik be.
A méhek a begyűjtött nektárt vagy mézharmatot a szájszervükön keresztül felszívják az ún. mézgyomorba.
A mézgyomorban nem történik emésztés, hanem a méz szállítását végzik e szervük segítségével a méhek, illetve itt indul el a mézzé válás folyamata. Itt ugyanis a méhek szervezetéből olyan enzimek kerülnek az alapanyaghoz, amely megváltoztatja annak összetételét. A kaptárba érkezve a méhek a mézgyomorból a lép viaszsejtjeibe juttatják a mézet. A következő lépés a víztartalom csökkentése. Erre azért van szükség, mert a nektár magas víztartalma miatt a méz erjedésnek indulna. Párologtatással a víztartalmat 18 % körüli értékre csökkentik. Amikor a víztartalom elérte a megfelelő értéket és a viaszsejt megtelt mézzel, a méhek egy viaszréteggel lepecsételik a megtelt viaszsejtet.
A méz a méhek egyik alapvető tápláléka. A méz egy részét a méhek rögtön elfogyasztják, ezzel fedezve napi táplálékszükségletüket. A másik részét elraktározzák a kaptárban azért, hogy azokban az időszakokban is legyen elég élelem a méhcsalád számára, amikor az erdők és mezők a téli pihenő alatt nem biztosítanak táplálékot. A méz a méhek táplálkozásában elsősorban energiaforrásként szolgál. A méz legfontosabb összetevői ugyanis a szénhidrátok. Ezek többsége egyszerű cukor: szőlőcukor és gyümölcscukor. Ezek egymáshoz viszonyított aránya határozza meg a méz ikrásodásra (kristályosodásra) való hajlamát. Ha a mézben magas a szőlőcukor aránya, akkor a kristályosodás folyamata gyors (pl. repceméz). Magasabb gyümölcscukor arány esetén a méz akár évekig képes megőrizni folyékony halmazállapotát (pl. akácméz).
A méz nem csak a méhek, hanem az ember számára is kitűnő szénhidrátforrás. Mivel egyszerű cukrokból áll, így könnyen felszívódik és gyorsan biztosít energiát a szervezetnek. A méz a szénhidrátokon kívül olyan enzimeket tartalmaz, amelyeknek köszönhetően jótékony hatást képes kifejteni az egészségünkre. A méz tartalmaz még B6, C, K vitamint, biotint, folsavat, pantoténsavat. A mézfogyasztás növeli a szervezet ellenálló képességét, javítja a bélflóra összetételét, segíti az emésztést, gyorsan – szinte közvetlenül – hat a szívre, így javul a vérellátás. A méz kimondottan májvédő hatású, mivel a máj szőlőcukrot igényel, amely a méz egyik legfontosabb alkotóeleme. A méz jótékony hatásai közé tartozik antibakteriális, gyulladáscsökkentő, fájdalomcsillapító, nyugtató, emésztést elősegítő és kíméletes hashajtó hatása. A méz elősegíti a bőrsejtek újraképződését és lassítja az öregedést. A méz jó kiegészítője lehet gyógyszeres kezeléseknek.
Napi rendszerességű mézfogyasztás szükséges ahhoz, hogy a méz egészségmegőrző hatását élvezni tudjuk.
A mézben lévő enzimek és bioaktív anyagok 40 °C felett károsodnak, így e hőmérséklet felett csupán a méz édesítő hatását élvezhetjük, mivel az egészségre gyakorolt pozitív hatásai korlátozódnak.
A méz kristályosodása természetes folyamat, csupán halmazállapot változás, a méz egyéb tulajdonságai eközben nem változnak. 40 °C-os vízben tartva a méz visszanyeri cseppfolyós állapotát.
Természetes
A méz a
természet alkotta
kincs, amely 100%-ban
a természetben készül.
Gyógyhatású
Természetes immunerősítő.
Kedvező ár
Magas minőség,
kedvező ár.
Hamisítatlan
Hozzáadott vegyi anyagokat, tartósítószert, állagjavítót nem tartalmaz.
Készítette: DesignHole