A méz a szervezet ellenálló képességét növeli. A mézfogyasztás javítja a bélflóra összetételét, elősegíti az emésztést, gyorsan – szinte közvetlenül – hat a szívre, így javul a vérellátás. A méz kimondottan májvédő hatású, mivel a máj szőlőcukrot igényel, amely a méz egyik legfontosabb alkotóeleme. A méz kiegészítője lehet a gyógyszeres kezeléseknek, támogatja a gyógyszereket. A méz tartalmaz B6, C, K vitamint, biotint, folsavat, pantoténsavat, enzimeket. A méz jótékony hatásai közé tartozik antibakteriális, gyulladáscsökkentő, fájdalomcsillapító, nyugtató, emésztést elősegítő és kíméletes hashajtó hatása. A méz elősegíti a bőrsejtek újraképződését és gátolja az öregedést. A méz jó egészségvédő tulajdonsága fizikai és kémiai tulajdonságaira vezethető vissza.
A méz legfontosabb összetevői a szénhidrátok. Ezek többsége egyszerű cukor, szőlő- illetve gyümölcscukor. Ezek egymáshoz viszonyított aránya határozza meg a méz ikrásodásra (kristályosodásra) való hajlamát. Ha a mézben magas a szőlőcukor aránya, akkor a kristályosodása gyors. Az ikrásodás csupán halmazállapot változás, a méz egyéb tulajdonságai nem változnak. 40 °C-os vízben tartva a méz visszanyeri cseppfolyós állapotát.